בודהיזם טיבטי - שושלת הקג'יו
תחילתה של שושלת הקאג'יו ( הידועה גם כשושלת המאהמודרה, או שושלת התרגול ) בהודו, עם היוגי הנודע טילופה (1089-988). כל מייסדי השושלת, טילופה, נרופה, מארפה, מילרפה, גמפופה, ומשם הישר לקרמפה הראשון, העבירו את הלימוד ישירות האחד אל השני, וכך ממשיכה השושלת עד היום, במסורת התשדורת הישירה. גמפופה (1153-1079), לאחר פגישתו עם המלומד אטישה, ייסד את המסורת הנזירית של השושלת, ושילב לתוכה את מסורת הקדמפה.
השושלת נשענת על הטקסטים והמקורות הבאים:
קג'יור – תרגום של דברי הבודהה
טנג'יור – קבצי ביאורים, פרושים, והסברים שונים
שושלת הקרמפות שימשו בתפקיד מרכזי ביותר בשימור הכתבים המקוריים, ביצירת כתבים ויצירות אמנות, ובפיתוח השושלת.
במאה ה-19 , המלומד ג'מגון קונגטרול, חיבר ואיחד טקסטים רבים לטקסט:
"Treasury Of The Kagyu Mantraya", אשר מהווה כיום את עמוד השדרה להנחיות התרגול, העצמות טנטריות, ותרגולים פורמליים של השושלת.
בודהיזם, טנטרה ומהמודרה
השושלת מתרגלת את הנתיבים והנקודות העיקריות של לימודי הסוטרה והטנטרה, עם מתן דגש ומיקוד על לימודי הטנטרה הווג'ראינית, ולימודי מאהמודרה.
במסורת זאת ישנם שני נתיבים עיקריים:
- נתיב האמצעים המיומנים
- נתיב השחרור
נתיב האמצעים המיומנים, הוא נתיב הווג'ראינה או הטנטרה, ישנם ארבעה רמות טנטרה , אשר מהוות את עמוד השדרה של שני שלבי האימון הטנטריים הידועים כשלב הכינון (פיתוח) ושלב ההשלמה.
במסגרת זאת נלמדים גם ששת היוגות של נרופה, הידועות כלימוד הגבוה ביותר בטנטרה היוגית הבודהיסטית.
נתיב השחרור הוא האימון של מאהמודרה ( החותם הכביר ) זהו האימון המדיטטיבי הגבוה ביותר, והוא יחודי לשושלת הקג'יו. ישנן 3 דרכים להעברת הנחיות המאהמודרה, סוטרה מאהמודרה, מנטרה מאהמודרה, ותמצית המאהמודרה.
שני ההיבטים של הלימוד, טנטרה ומאהמודרה, קשורות ישירות להבנה והתנסות ישירה של הטבע האמיתי של התודעה.